Microsoft heeft in IE9, waarvan de beta-versie sinds woensdagavond is te downloaden, voor het eerst een downloadmanager toegevoegd. De functie werkt met SmartScreen-bescherming tegen malware. Met SmartScreen houdt Microsoft al langer statistieken bij over veiligheidsproblemen met webadressen.

Nu gebeurt dat ook met bestanden, die elk een score meekrijgen. Dit werkt enigszins vergelijkbaar met spamfilters. SmartScreen voor webadressen zat al in IE8 en heeft tot nu toe al 1,2 miljoen malware- en phishingaanvallen geblokkeerd. In IE9 werkt het systeem ook als reputatiesysteem voor downloads.

Downloadreputatie

De nieuwe browser gebruikt de reputatiegegevens van bestanden ook om onnodige waarschuwingen te voorkomen. Tegelijkertijd geldt dat als een download als kwaadaardig wordt beoordeeld, de IE-gebruiker dan uitgebreider zal worden gewaarschuwd.

Gebruikers van de IE9-beta merken vooralsnog niks van het downloadreputatiesysteem, want Microsoft laat de functie de eerste periode nog in stilte draaien. Het bedrijf wil meer gegevens over de effectiviteit moeten worden verzameld. Als het systeem eenmaal goed genoeg werkt, schakelt Microsoft de functie voor alle betagebruikers in, zonder dat daar extra code voor nodig is.

Meldingen

Andere browsers geven steeds dezelfde waarschuwing, maar dat werkt volgens Microsoft niet omdat gebruikers dan de neiging hebben om waarschuwingen te negeren. De downloadmanager laat gebruikers de status van downloads controleren en gedownloade bestanden openen. IE9 slaat de bestanden op in een standaardmap.

De downloadmanager checkt ook op virussen en controleert of een uitvoerbaar bestand van een betrouwbare bron komt, door gebruik te maken van de WinTrust-dienst.

Tab-isolatie

IE9 biedt ook tabblad-isolatie en automatisch herstel na een crash of nadat de browser is vastgelopen. verder zorgt de browser ervoor dat bij een crash informatie niet verloren gaat en dat gebruikers toch kunnen browsen als een website niet correct werkt.

De nieuwe Add-on Performance Advisor waarschuwt als add-ons de browsersessie vertragen. Als alle add-ons meer dan 0,2 seconde laadtijd vergen, dan krijgen gebruikers een melding om te beslissen welke add-ons ze willen blijven gebruiken.