De nieuwe generatie televisies is in trek bij malwaremakers en hackers. Analist Sean Sullivan van beveiligingsbedrijf F-Secure waarschuwt dat ip-tv's wagenwijd openstaan voor aanvallen.

De ip-tv's zijn wel verbonden met het internet maar hebben geen beveiligingssoftware geïnstalleerd of een buffer van een router die ongevraagd verkeer weert. Deze combinatie maakt de internettelevisies bijzonder kwetsbaar voor malware of aanvallen.

Instellingen blijven onveranderd

Gebruikers vergeten ook vaak hun ip-tv te beveiligen met een nieuw wachtwoord. “Het is erg eenvoudig voor hackers op via het internet smart tv's te bereiken. Eenmaal gevonden hebben ze alleen nog maar de default gebruikersnaam en wachtwoord nodig en ze zijn binnen", aldus Sullivan.

Eerder dit jaar is er malware ontdekt voor settopboxes. In februari stuitte het beveiligingsblog Fitsec op de kwaadaardige code LightAidra, bedoeld voor architecturen MIPS, MIPSEL, ARM, PPC and SuperH en daarmee speciaal gericht op routers en ip-tv's .

Nederlandse overheid waarschuwt ook

Volgens F-Secure kunnen de ip-tv's volgend jaar ook het slachtoffer worden van onder meer clickfraude, Bitcoin-mining en DDoS-aanvallen. Cybersecuritycentrum NCSC kwam eerder deze maand met een waarschuwingsbericht en een factsheet (PDF) over het potentiele gevaar van op internet aangesloten televisies, die ook volgens hen door onjuiste configuratie gemakkelijk via internet te benaderen zijn.