De man had ruzie met z’n vriendin en probeerde met de gsm-jammer te voorkomen dat zij nog kon bellen en internetten. Hij ging ervan uit dat alleen alle apparaten in het appartement van de twee zouden worden geblokkeerd. In plaats daarvan ontstonden er storingen in een straal van 300 tot 400 meter terwijl de vrouw nog gewoon kon bellen, zo schrijft het dagblad van het Noorden.

Het stel woont vlakbij het politiebureau in Haren. "Ik ben er behoorlijk van geschrokken toen plotseling allemaal agenten rond het huis stonden. Ik had nooit gedacht dat het buiten ons huis tot storing kon leiden. Juist bij ons thuis deed alles het nog gewoon. Mijn vriendin heeft er niet eens last van gehad,” verklaart de man tegenover de politierechter in Assen.

De man had het apparaat jaren geleden online besteld, maar nooit gebruikt. "Ik wist dat het illegaal was en heb het ook niet eerder gebruikt. Ik ben echt heel stom geweest.” Volgens de officier van justitie valt het gebruik van de gsm-blokker onder de telecommunicatiewet. "Dat is te vergelijken met etherpiraten. Opvallend is dat de eisen voor gsm-jammers zwaarder zijn. Bij iemand die het apparaat gebruikt, is het namelijk de bedoeling om het gsm-netwerk te verstoren.” Hierdoor bestaat er een risico dat er geen contact opgenomen kan worden met 112 met alle gevolgen van dien.

Illegaal

De man wist dat het apparaat illegaal was, maar wist blijkbaar niet dat hij er zoveel schade mee zou aanrichten. De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur, maar de man werd veroordeeld tot een 60 urige werkstraf omdat er geen opzet in het spel was, het was niet de bedoeling om iemand buiten zijn huis tot last te zijn.

Lees ook: Verboden apparaten