Een man uit de Amerikaanse staat Georgia heeft donderdag bekend dat hij jarenlang handelde in valse creditcards. Hij stal ook de identiteit van honderdduizenden. De man zou al bijna tien jaar geleefd hebben met behulp van de gestolen gegevens.

25,3 miljoen euro uitgegeven

Amerikaanse geheim agenten vonden tijdens het onderzoek naar de man meer dan 676 duizend gestolen persoonlijke gegevens, waaronder creditcard nummers. De verdachte, Rogelio Hackett Jr., sloeg die gegevens op op zijn computer in verschillende e-mailaccounts. De 26-jarige Amerikaan kan tien jaar in de cel belanden voor de valse creditcards en nog eens twee jaar voor identiteitsdiefstal.

Daarnaast riskeert Hackett een boete van maximaal twee keer de schade die zijn slachtoffers leden. Creditcardbedrijven hebben tienduizenden frauduleuze transacties geïdentificeerd. Met de creditcardnummers die in handen waren van de cybercrimineel werd sinds 2002 meer dan 25,3 miljoen euro (36,6 miljoen dollar) uitgegeven.

Computers van bedrijven hacken

De Amerikaan begon als zestienjarige met het verhandelen van creditcardgegevens. Hij deed dat door in te breken in computersystemen van bedrijven, zo stal hij in augustus 2007 meer dan 359 duizend creditcardnummers van een niet nader genoemd online ticketverkoopbedrijf.

Hij schafte ook creditcardnummers aan die gestolen waren door collega criminelen. Volgens gerechtelijke documenten deed hij dat laatste via speciale internetfora waar cybercriminelen gestolen creditcardinformatie uitwisselen. Met behulp van identiteitsdiefstal zou hij meer dan 100 duizend dollar hebben verdiend.

Cadeaubonnen en merchandise

Het grootste deel van zijn inkomsten haalde hij uit het verkopen van de creditcardinformatie en het maken en verkopen van vervalste plastic kaarten. Undercoveragenten kochten in juni 2009 veertig van deze vervalste kaarten voor in totaal 816 euro (1180 dollar).

Hackett gebruikte de gestolen creditcardgegevens om cadeaubonnen en merchandise te kopen. Hij bevestigde dat deze handel sinds 2002 zijn vaste bron van inkomsten is geweest.