Intralot beheert sinds 2010 de systemen voor de Staatsloterij. Medewerkers zouden het bestand met loten kunnen aanpassen zonder dat dit opvalt. Dat melden lekkende oud-medewerkers van Intralot aan De Volkskrant.

Medewerkers van het bedrijf kunnen loten vervangen en op hun eigen naam zeggen, omdat er geen logbestanden worden bijgehouden. Het aantal loten in het bestand blijft dan gelijk, waardoor manipulatie alleen zou opvallen als er verdacht veel prijzen in een bepaalde regio zouden vallen. Ook zou Intralot op zijn hoofdkantoor loten kunnen uitprinten.

Verdachte Koningsdagloting

De Kansspelautoriteit is al een onderzoek gestart naar 'de beveiliging van it-systemen rond het trekkingsproces' bij de Staatsloterij. Aanleiding is dat er bij de Koningsdagloting meer loten in de trekking meededen dan er waren verkocht. Dat duidt op daadwerkelijk misbruik binnen Intralot. De Staatsloterij ontkent dat.

Het Nederlandse bedrijf laat weten vrijwillig mee te werken aan het onderzoek. "Van manipulatie van de trekkingssystemen is, voor zover de Nederlandse Staatsloterij thans kan overzien, geen sprake. Alle prijzen zijn uitbetaald en er wordt uitsluitend getrokken uit de verkochte loten", aldus de Staatsloterij tegenover de NOS.

Datalek

Over de it-beveiliging bij de Staatsloterij zijn vaker vragen gesteld. Zo was het enkele jaren geleden mogelijk om e-mailadressen van klanten die online loten hadden gekocht te achterhalen.