Voor een studie in het wetenschapsblad Science is het dataverkeer van 6,2 miljoen mobiele klanten gebruikt om virusuitbraken te simuleren. Door de huidige diversiteit aan systemen verspreidt een virus zich langzaam, wat telecomproviders de tijd geeft om tegenmaatregelen te nemen.

Geen van de onderzochte vormen van verspreiding (bluetooth, mms) bleek in staat onder de huidige marktomstandigheden tot een echte epidemie te leiden. Bluetooth niet omdat daarbij de fysieke nabijheid van andere telefoons met hetzelfde OS nodig is.

MMS-virussen zoals Commwarrior kunnen zich wel heel snel verspreiden via het adresboek van de drager. Maar zij lopen 'vast' als ze geen gebruikers kunnen vinden met hetzelfde besturingssysteem.

Epidemie

De onderzoekers stellen dat een MMS-virus pas een epidemie kan worden als 9,5 procent van de totale mobiele telefoonmarkt bestaat uit internettelefoons met hetzelfde besturingssysteem. Nu maken smartphones maar circa 5 procent uit van de totale telefoonmarkt.

Binnen die niche is Symbian met 64,3 procent van de klanten het populairste OS. Daarmee komt Symbian tot een totaal percentage van slechts 3,2 procent. Dat is dus een stuk lager dan het percentage dat volgens de onderzoekers nodig is om een virusepidemie mogelijk te maken.

Ook Bluetooth-virussen worden vertraagd door de versnippering van de mobiele markt. De onderzoekers becijferen dat het bij een OS-marktaandeel van 10 procent nog altijd maanden zal duren voordat een Bluetooth-virus alle telefoons met hetzelfde OS bereikt. Bij een marktaandeel van 30 procent zou dat minder dan een week kosten.

Dominant

Pas als een OS dominant wordt op de markt, worden virussen een ernstige bedreiging voor mobiele communicatie. Daarin zit dan wel meteen een groot gevaar, waarschuwen de onderzoekers. "Smartphones zijn de dominante communicatietoestellen van de nabije toekomst. Dat verhoogt het gevaar van virusuitbraken die de schaal van de huidige computervirussen zal overschaduwen."