De creditcardmaatschappij onthult zijn eigen PayPass Wallet en bijbehorende Services nu voor de Verenigde Staten, Canada en Australië. Daar komt het nieuwe mobiele betaalsysteem in het derde kwartaal van dit jaar uit. Boekhandel Barnes & Noble, luchtvaartmaatschappij American Airlines en de bank Citi Bank zijn al aan boord van dit nieuwe mobiele betaalsysteem. Zij verwerken de Wallet van MasterCard in hun eigen mobiele apps.

In de loop van komend jaar komt de MasterCard Wallet ook naar andere landen. Het is nog niet bekend gemaakt welke landen dat zijn en in welke volgorde. Dat is afhankelijk van de vraag en of de betreffende markt er klaar voor is, laat het bedrijf weten aan Webwereld.

'Complementair'

De eigen mobiele betaaldienst bouwt voort op de NFC-pas (near-field communication) PayPass met bijbehorende betaalterminals. Die machines voor contactloze betalingen doen ook al dienst voor Google's Wallet, waar MasterCard vorig jaar lanceringspartner voor was. MasterCard spreekt tegen dat de eigen elektronische portemonnee concurreert met die van Google.

“MasterCard biedt betaaldiensten aan vele partners over de hele wereld. Google is één van die partners", reageert Jorn Lambert, hoofd 'emerging betalingen' bij MasterCard Europe. Hij legt uit dat de PayPass Wallet een apart initiatief is. “Één van diverse verschillende benaderingen die MasterCard inzet om betalingen eenvoudiger en veiliger te maken." Lambert stelt dat deze inspanningen complementair aan elkaar zijn. De samenwerking met Google blijft, wat MasterCard betreft.

Android én iOS

Het e-paymentsysteem van Google draait op Android-smartphones, maar was bij de lancering beperkt tot één toestel: de Nexus S 4G en dan ook nog alleen bij de Amerikaanse telco Sprint. Hier zijn inmiddels enkele specifieke Android-toestellen aan toegevoegd. Google heeft uitbreiding naar andere smartphones beloofd en stelt dat het betaalplatform ook openstaat voor andere mobiele besturingssystemen, zoals iOS, BlackBerry of Windows Phone.

MasterCard gaat zelf direct voor het grote Google-platform in de breedte en ook voor het populaire Apple-systeem. De PayPass Wallet komt uit voor zowel de iPhone als voor Android-smartphones. MasterCard brengt hiervoor reference-apps uit, die openlijk beschikbaar zijn na de bètatestperiode. Aanbieders van diensten kunnen die dan gebruiken of opnemen in eigen apps, zoals de Amerikaanse partners nu aankondigen.

Onderlaag bieden

Het lijkt MasterCard er niet om te doen te zijn de eigen betaaldienst overal op de voorgrond te krijgen. Het wil met zijn PayPass Wallet juist als ondergrond dienen voor diverse systemen. “We zijn ons ervan bewust dat voor betalingen geen enkele digitale portemonnee de overhand zal krijgen", stelt Ed McLaughlin, hoofd nieuwe betaalmogelijkheden van MasterCard in het persbericht.

Naast het eigen netwerk voor uiteenlopende PayPass-betalingen (in een winkel, online, of via NFC) en de nieuwe Wallet onthult MasterCard namelijk ook een api (application program interface) voor zijn PayPass. Hierbij biedt het bedrijf een bijbehorende reeks diensten en tools voor developers. Daarmee zijn andere digitale portemonnees op te nemen in het PayPass-netwerk. MasterCard meldt nog dat de Wallet open is, ook voor bijvoorbeeld American Express, Visa en diverse credit-, debet- en prepaid-kaarten.

MasterCard belooft consumenten een soepelere ervaring met digitale betalingen: