Het gaat om de Roemex-zaak, een bende skimmers uit Roemenië en Moldavië. De rechtbank acht bewezen dat zij maandenlang op verschillende plaatsen in Nederland pinpassen hebben gekloond en met valse passen vervolgens in onder meer Mexico en de Filippijnen ruim 1,5 miljoen euro hebben gepind.

Albert Heijn en Blijdorp

Ze manipuleerden tussen november 2009 en januari 2010 betaalautomaten in onder meer de Albert Heijn in Badhoevedorp, Diergaarde Blijdorp en verschillende tuincentra. Met de gekaapte passen bij de Albert Heijn maakten de criminelen ruim één miljoen euro buit, bij Blijdorp was de schade bijna 600 duizend euro. De skimappratuur in Blijdorp zond de geskimde data via Bluetooth naar een mobiele telefoon.

Maximale straf

De Haarlemse rechter concludeert: Gezien de leidende rol van verdachte, de grote hoeveelheid geskimde passen, de grote hoeveelheid aangetroffen skimapparatuur en de periode waarin verdachte aan de activiteiten heeft deelgenomen, is de rechtbank van oordeel dat – uit het oogpunt van normhandhaving en (generale) preventie, – met geen andere straf kan worden volstaan dan één die een langdurige vrijheidsbeneming met zich brengt.”

Dat betekent voor de Roemeense bendeleider 5 jaar cel, drie medeverdachten verdwijnen voor 3,5 jaar achter de tralies.

Zakken vol geld

De zaak kwam in december 2009 aan het rollen toen een reiziger op Schiphol werd aangehouden na een vlucht vanuit Mexico. Hij had bijna 40.000 dollar in zijn kleding verstopt. Op een usb-stick van de verdachte werden vervolgens verschillende pinpasnummers aangetroffen.