De Amerikaanse soldaat kan zoals het er nu voor staat worden veroordeeld tot maximaal 90 jaar in de gevangenis. Eerder was een totaal van 136 jaar van toepassing voor de verschillende misdaden die hem te laste zijn gelegd. Manning, die Amerikaanse overheidsgeheimen heeft doorgespeeld aan klokkenluiderssite Wikileaks, is eind vorige maand veroordeeld.

Overlap in beschuldigingen

De militaire rechter heeft hem schuldig geacht aan het merendeel van de 22 aanklachten. De allerzwaarste beschuldiging, het helpen van de vijand, is daarbij niet geaccepteerd door de rechter. De strafmaat die hiervoor wordt opgelegd, moet nog worden bepaald. In het kader daarvan heeft de verdediging ervoor gepleit om enkele van de aanklachten samen te voegen, omdat ze soortgelijk, sterk gerelateerd of zelfs eigenlijk hetzelfde zouden zijn.

De advocaten van Manning stelden samenvoegingen voor die de maximumstraf zouden terugbrengen tot 80 jaar. Rechter kolonel Denise Lind is daarin niet geheel mee gegaan, meldt de Britse ICT-nieuwssite The Register nu.

Zij heeft wel de aanklachten gecombineerd voor spionage door het verzenden van bestanden over Irak en Afghanistan, voor de diefstal en verzending van informatie over gevangenen in Guantanamo Bay, en voor de diefstal en het frauduleuze downloaden van ambassadeberichten (cables) tegelijk met die Guantanamo Bay-data. Manning heeft in totaal meer dan 700.000 overheidsdocumenten gelekt.