Consumenten kunnen de kosten die ze hebben gemaakt om hun pc weer draaiende te krijgen op McAfee verhalen. Zolang die kosten binnen redelijke perken zijn gebleven. Dit belooft de antivirusleverancier in een bericht op zijn website. Daar wordt verwezen naar een overzichtspagina met supportnummers per land, waar ook Nederland wordt genoemd.

Gratis McAfee

Voor gebruikers die nu nog steeds problemen hebben door de foute update voor de securitysoftware stelt McAfee wereldwijd technische ondersteuning ter beschikking. Daarnaast biedt het een tool en instructies om de problemen alsnog op te lossen.

Inmiddels is er meer dan een halve week voorbij gegaan sinds de problemen voor Windows XP zijn ontstaan. Het is dus waarschijnlijk dat de meeste slachtoffers van de foute update al iemand hebben betaald om hun computer te repareren. Die kosten kunnen nu dus worden doorberekend, aan McAfee. Getroffen consumenten krijgen van McAfee bovendien twee jaar lang gratis bescherming tegen virussen.

Zakelijke kosten

Over zakelijke klanten rept McAfee met geen woord, terwijl in het zakelijke segment vorige week de meeste en de hardste klappen zijn gevallen. Al zou slechts 5 procent van de pc's problemen hebben gehad, systeembheerders moesten toch met usb-sticks of cd's langs de getroffen werkstations. Elk van die werkstations zou de beheerder 30 minuten hebben gekost.

Als er dan 2500 desktops moeten worden hersteld, zoals bij de Hogeschool Utrecht, dan is de organisatie daar 30 manweken aan kwijt. Dat loopt dus behoorlijk in de papieren. Of McAfee haar zakelijke klanten ook financieel tegemoet komt, is nog niet bekend.

'Erger is voorkomen'

Woordvoerder Joris Evers van McAfee laat Webwereld in een reactie weten dat de leverancier de fout erkent en direct contact heeft opgenomen met klanten. Daarbij heeft het bedrijf volgens hem weten te voorkomen dat het merendeel van de klanten ook maar iets heeft gemerkt van het probleem. Dat bestond eruit dat een definitie-update voor McAfee's securitysoftware een essentieel onderdeel van Windows XP identificeerde als malware en dus in quarantaine plaatste.

Bron: Techworld.nl.