Het nieuwe programma, genaamd Rootkit Detective, kan gratis vanaf de site van de fabrikant worden gedownload (zip). De tool is in staat rootkits op de pc te ontdekken en deze vervolgens te verwijderen.

Uit eerder gepubliceerde cijfers van McAfee blijkt dat er sinds begin dit jaar al meer dan 7300 nieuwe rootkitvarianten het licht hebben gezien. Dit is meer dan een verdubbeling vergeleken met de ongeveer 3300 rootkits die in heel 2006 werden ontdekt.

Rootkit Detective is volgens McAfee vooral goed in het vinden van verborgen kernelprocessen en registersleutels. Ook kan de software de integriteit van het kernelgeheugen controleren en eventuele wijzigingen signaleren die een mogelijke rootkit verraden.

Hoewel de applicatie voornamelijk door consumenten zal worden gebruikt, hebben ook bedrijven baat bij het gratis tooltje van McAfee.

De fabrikant ontvangt namelijk op deze manier informatie over nieuwe rootkits en ontwikkelingen, die op hun beurt door de onderzoeksafdeling kunnen worden bestudeerd. McAfee verwacht dat aanvullende informatie helpt hun technologie├źn te verbeteren. Bron: Techworld