Hoewel nu phishing, spam, bots en rootkits nog veelgebruikte technieken zijn, zullen er volgens de onderzoekers de komende jaren nieuwe dreigingen de kop op steken.

"Op de korte termijn zal dit de infrastructuurkant zijn", zegt Craig Schmugar van McAfee's Anti-Virus Emergency Response Team (AVERT). "Op de langere termijn zal dit digitale entertainment zijn.

Schmugar noemt de recente ontdekking van het dns-lek in Windows-servers en het kleinschalige misbruik van dit lek, een goed voorbeeld van wat ons te wachten staat.

Ook zullen hackers zich volgens McAfee meer gaan richten op wifi-aanvallen nu steeds meer computers draadloos verbonden zijn.

In het eerste kwartaal is het aantal phishing-sites explosief gestegen. Experts van McAfee constateerden een stijging van 784 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006.

Opvallend is dat het gebruik van botnets (computernetwerken van door hackers gekaapte pc's) fors is gedaald. "Dit is tegen de verwachtingen in", reageert Jeff Green van McAfee Avert Labs.

Vorige week constateerde het Nederlandse Govcert al in zijn trendrapport Cybercrime dat botnet-netwerken steeds kleiner worden. Hackers vallen minder op als ze opereren met botnet-netwerken die bestaan uit 'slechts' enkele duizenden computers. Bron: Techworld