De review van anti-virussoftware door de Comsumentenbond levert dit jaar weer verrassende resultaten op. F-Secure, ESET, Bitdefender en G-Data blokkeren de meeste malware. Die laatste combineert twee AV-engines, van BitDefender and Avast. Het gaat om trojans, wormvirussen, spyware en rootkits.

“Opvallend: het slechtst scoort de software van McAfee, een van de bekendste namen, samen met het minder bekende Outpost van Agnitum,” constateert de Consumentenbond in de Digitaal Gids. Symantec blijkt het best in het online blokkeren van malicieuze code in websites.

McAfee hekkensluiter

Over de hele linie genomen eindigt McAfee, het duurste pakket uit de test, onderaan. Bovenaan staat ESET (ook wel NOD32 genoemd), gevolgd door G-Data en het betaalde pakket van Avira. De gratis variant daarvan, AntiVir Personal, eindigt als vierde en is daarmee beter dan het gros van de betaalde AV-software. AntiVir heeft echter geen firewall, maar die van Windows zelf volstaat, vindt de Bond.

Het gratis beveiligingspakket van Microsoft, Security Essentials, eindigt in de middenmoot. Drie jaar geleden moest Microsoft het nog keihard ontgelden met de voorloper. “Windows Live OneCare is zo lek als een mandje,” concludeerde de bond destijds. Microsoft reageerde toen 'verbaasd'.

Onzinnige claims

Verder constateert de consumentenorganisatie dat veel antivirusbedrijven allerlei onzin verkopen, variërend van het aansmeren van duurdere pakketten tot niet-bestaande ‘privacyfuncties’. De bestscorende pakketten maken geen claims voor ‘identiteitsbescherming’.

Internationaal onderzoek

De tests zijn uitgevoerd op een pc met Windows 7 (64-bit) met de meest recente updates. De antimalwaretest bestaat uit een webtest (een bezoek aan 50 malafide websites), een scan van een harde schijf vol malware, een test die kijkt hoelang het duurt voordat nieuwe malware herkend wordt, en hoe goed een beveiligingspakket nieuwe malware eruit pikt die het nog niet kent. Ook het aantal onterechte meldingen is bij het onderzoek meegewogen.

Het AV-onderzoek is opgezet in samenwerking met 18 consumentenorganisaties uit andere landen, waaronder de Duitse Stiftung Warentest. De tests zijn uitgevoerd door een onafhankelijk testlab.

Voor de totaalscore doet de Consumentenbond een weging van verschillende factoren naast malwaredetectie, zoals gebruiksgemak en systeembelasting.

McAfee houdt boot af

McAfee wil eerst meer details over de onderzoeksopzet voordat het inhoudelijk wil reageren. “McAfee neemt alle testen die zijn uitgevoerd door derde partijen serieus en streeft altijd naar het hoogst mogelijke resultaat voor de gehele productlijn. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de producten zijn getest door de Consumentenbond. De kleine hoeveelheid informatie die momenteel beschikbaar is maakt het voor McAfee onmogelijk om een goede analyse van het onderzoek te geven," aldus de firma in een verklaring.

Update: informatie over onderzoeksopzet en weging toegevoegd.