McAfee is gestart met McAf.ee, een volgens de fabrikant van beveiligingsproducten veilige URL-verkorter. McAfee doet dat omdat zij menen dat URL-verkorters een gevaar zijn voor de veiligheid op het internet. Kwaadwillenden kunnen namelijk eenvoudig het adres van een kwaadaardige site verstoppen in een URL van bijvoorbeeld Bit.ly of TinyURL. Omdat die sites blind doorverwijzen komt iemand die er op klikt daar pas achter als hij al op die website is.

Vinkje

McAfee spring met haar URL-verkorter in dat gat. De verkorter van de producent van virusscanners test eerst of een URL wel betrouwbaar is. Is dat zo, dan krijgen bezoekers een vinkje te zien en kunnen ze de site bekijken. Blijkt de site niet betrouwbaar, dan komt er een kruis in beeld en is de website niet te bezoeken.

Volgens Simon Hunt, vice-president van McAfee, is de dienst gemaakt om mensen die op een korte URL-klikken gerust te stellen. “Het leek ons vrij logisch om een dienst aan te bieden waarmee mensen niet meer hoeven te hopen dat een link goed is als ze er op klikken”, zegt hij tegen CNet. De vice-president verwacht dat de dienst vooral gebruikt gaat worden door mensen die vertrouwen bij anderen willen wekken over hun verkorte links.

Niet waterdicht

Het bedrijf gebruikt voor deze nieuwe dienst dezelfde database als voor SiteAdvisor, aangevuld met enkele andere eigen producten. Die oplossing blijkt na een test van Webwereld niet helemaal waterdicht. Hoewel sites met malware en virussen geblokkeerd worden, blijkt een phishingwebsite die al enkele dagen in de lucht is gewoon doorgelaten te worden. De dienst is echter nog in de bètafase.

Met de introductie van de URL-verkorter is McAfee Twitter voor. De microblogdienst maakte zelf een beveiligde verkorter nadat hackers een worm hadden ontwikkeld die zich via direct messages verspreidde. De link naar de kwaadaardige site was, zoals meestal op Twitter, verpakt in een verkorte URL van Bit.ly. De veilige verkorter van Twitter wordt pas later dit jaar geïntroduceerd.

Bron: Techworld