In het rapport '2010 Threat Predictions' (pdf) schrijft McAfee dat html5, samen met de release van Chrome OS, een nieuw doelwit zal zijn voor malwareschrijvers. Door de vervaging tussen web- en desktopapplicaties in html5 biedt de browser meer malwarekansen dan nu, aldus de securityleverancier.

Ook zal de naar verwachting brede browserondersteuning voor html5 malwaremakers als muziek in de oren klinken. De platformoverschrijdende ondersteuning geeft malware immers een veel bredere doelgroep, redeneert McAfee.

Google: Chrome OS juist veiliger

Bij het vrijgeven van de Chrome OS-broncode beweerde Google juist dat het besturingssysteem veel beter beschermd is tegen malware. "Geen enkele computer kan volledig beveiligd zijn, maar we maken het wel veel moeilijker - en dus minder winstgevend - voor de slechteriken."

In Chrome OS mag er niks worden geïnstalleerd op de lokale machine. Mocht een buitenstaander er toch in slagen iets in de kernel te installeren, dan zal het Google-besturingssysteem bij detectie van die wijziging rebooten met een schoon systeem-image.

Gescheiden apps

Bovendien draaien webapplicaties in zowel Chrome als Chrome OS in een sandbox, een afgeschermd geheugendeel. Daardoor staat een applicatie in de ene browsertab los van een toepassing in een andere tab, en kunnen kwaadwillenden veel minder schade aanrichten.