Flappy Bird werd in de zomer van 2013 uitgebracht en was een enorme hit op iOS en Android. Vooral toen ontwikelaar Dong Nguyen de stekker uit de eenvoudige, maar tegelijkertijd amper speelbare game trok, was de populariteit van het vogeltje ongekend.

McAfee raadt nu met klem af om een kloon of variant van het spel te installeren. 79 procent van de honderden beschikbare klonen is gevaarlijk. Via de malware blijken indringers bijvoorbeeld in staat onbeperkt toegang te krijgen tot een geheel toestel.

Hoewel nog steeds weinig mensen last lijken te hebben van mobiele malware, constateert McAfee in zijn laatste rapport dat zijn 'dierentuin' met exemplaren van mobiele malware tussen het eerste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 met 167 procent tot meer dan 200 miljoen exemplaren groeide.

Ransomware neemt af...

Alle vormen van malware zijn volgens de beveiliger in opkomst, behalve ransomware. Alleen deze vorm scoort in 2014 relatief minder.

...maar de rest van de gevaarlijke troep neemt flink toe

McAfee trof in de eerste drie maanden van 2014 een record aantal malafide URL's aan en zag ook malware met een digitaal echtheidscertificaat en MBR-malware met bijna de helft toenemen. Bovendien haken cybercriminelen graag in op de populariteit van digitale valuta als Bitcoin, bijvoorbeeld door hun botnets eenheden te laten delven.