De leden van de congresscomissie die zich bezig houdt met antiterrorisme hebben een brief gestuurd naar het departement voor Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid) waarin wordt gevraagd het berichtenverkeer bij sociale media nauwgezet en in de breedste zin in de gaten te houden.

Daarbij zeggen zij wil dat een dergelijke monitoring vragen oproept over privacy en burgervrijheden, maar nieuw op te stellen richtlijnen moeten de burgerrechten “in balans brengen" met de mogelijkheid bedreigingen te identificeren.

Lange lijst met websites

Overigens heeft het National Operations Center van het Homeland Security al eerder deze week een lijst met websites gepubliceerd die in de gaten worden gehouden, meldt persbureau Reuters. Daar staan Twitter, Facebook en My Space al op. Maar ook YouTube, Flickr, de Huffinton Post en Drudge Report zijn blijbaar niet onverdacht. Dat Wikileaks op de lijst staat is minder verrassend.

Maar een van de brievenschrijvers, de republikeinse afgevaardigde Patrick Meehan, zegt te hebben vernomen dat het gebruik van social media door terroristen toeneemt. Hij noemt als voorbeeld terroristen in Pakistan. Wel blijft hij beducht voor inbreuk op de privacy en burgerrechten van de Amerikanen. “We moeten hierin een oplossing vinden om de burgerrechten van Amerikanen te waarborgen."

'Binnen de vaste parameters'

Reuters heeft bij een woordvoerder van Homeland Security gevraagd hoe het met die waarborgen staat. “Social Media wordt gemonitord binnen vastgelegde parameters die zijn vastgelegd in privacyrichtlijnen", was het antwoord.

Eerder werd bekend dat de Nederlandse politie met een proef begint waarbij software uit Israel wordt gebruikt om social media te volgen. Er wordt gescand op 'verdachte info'. De proef gaat lopen bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de politieregio Twente.