Eerder deze week gaf Saoedi-Arabië al aan vanaf vandaag geen Blackberry diensten meer te tolereren omdat de overheid van ontwikkelaar RIM geen inzage krijgt in het data- en telefoonverkeer.

Indonesië had RIM vorig jaar al verzocht het monitoren van al het data- en telefoonverkeer toe te staan, maar voelt zich genoodzaakt dit verzoek nu met klem te herhalen nu RIM druk vanuit meer hoeken begint te voelen.

Eis: lokale server en kantoor

Als het aan de Indonesische overheid ligt plaatst RIM een server in het land waarmee de overheidsinstanties klanten de veiligheid kunnen garanderen van de gegevens die nu worden verwerkt en opgeslagen in Canada (het land waar RIM gevestigd is). Dit heeft Heru Sutadi, commissaris van de lokale toezichthouder Badan Regulasi Telekomunikasi Indonesia (BRTI) in een e-mail laten weten.

Ook wil de overheid dat RIM een kantoor vestigt in Indonesië. Desalniettemin is het land vooralsnog niet van plan om de BlackBerry service in het land te verbieden, omdat het bedrijf volgens Gatot S. Dewa Broto, woordvoerder van het Indonesische Ministerie van Communicatie en Informatie ‘in grote lijnen voldoet aan de regelgeving van het land’.

Nog geen beslissing

Naast Indonesië en Saoedi Arabië heeft ook Libanon problemen met het gebrek aan afluistermogelijkheden met betrekking tot de Blackberry, al laten de Libanese autoriteiten nog in het midden wat voor beslissing het van plan is te nemen met betrekking tot het gebruik van de Blackberry in het land. Imad Hoballah, waarnemend hoofd van de Libanese Telecoms Regulatory Authority, laat weten op korte termijn in overleg te treden met RIM: “We bestuderen deze kwestie van alle kanten, de technische kant, de service kant, economische, financiële en juridische kant en de beveiligingskant. We zijn aan het overleggen met de regering en de betrokken ministeries.”

Bemoeienis VS

De problemen tussen RIM en de genoemde overheden zijn inmiddels ook opgevallen bij de Amerikaanse overheid. De U.S. State Department gaf afgelopen dinsdag aan dat het inmiddels contact heeft gelegd met de Emiraten en andere overheden om meer inzicht te kunnen krijgen in de zorgen van deze partijen en de plannen die zij hebben met betrekking tot de BlackBerry service.

Master key

Volgens analisten zit RIM met een ingewikkeld probleem, omdat het, zelfs als het zou willen, niet kan voldoen aan de eisen van de overheden met betrekking tot het onderscheppen van de communicatie van het BlackBerry netwerk, omdat dit de dienst een stuk minder aantrekkelijk zou maken voor klanten.

RIM zelf heeft aangegeven dat het zelfs onmogelijk is om aan de genoemde eisen te voldoen, omdat het zelf geen toegang heeft tot de gegevens die de overheden willen hebben. Volgens het bedrijf is er geen ‘master key’ of ‘achterdeurtje’ waarmee RIM derden toegang zou geven tot de gewenste data.

VS tapt wel af

Dat laatste wordt echter betwijfeld. Deze week meldde Reuters dat de VS namelijk wel de mogelijkheid hebben om het netwerk van RIM af te tappen. Ook werd bekend dat de Europese Commissie heeft besloten de Blackberry in de ban te doen. De Commissie kiest voor de iPhone en toestellen van HTC.

Een bijzonder hectische week voor RIM, dat ook nog zijn nieuwe vlaggenschip, de BlackBerry Torch, onthulde.