Dit concludeert beveiliger Trend Micro na onderzoek onder 1200 werknemers in Duitsland, de Verenigde Staten en Japan. De beveiligingsspecialist ziet een duidelijke correlatie tussen de aanwezigheid van een it-afdeling en het vertrouwen dat consumenten hebben in de beveiliging tegen virussen, wormen, spyware, spam, phishing en pharming.

Deze verwachtingen resulteren vaak in risicovoller klik-, surf- en downloadgedrag. Van de respondenten is 39 procent er namelijk van overtuigd dat de it-afdeling bedreigingen zoals spyware en phishing kan voorkomen. Deze overtuiging is reden voor velen om aan vrijer online gedrag toe te geven. Van die laatste groep bevestigt 63 procent dat zij met een gerust gevoel op verdachte links klikken of verdachte websites bezoeken.

Volgens Luc Eeckelaert van Trend Micro correspondeert het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt naar alle waarschijnlijkheid goed met de situatie in Nederland."De gebruiker is en blijft hoe dan ook de zwakste schakel in beveiliging", besluit Eeckelaert.