Dat zegt technisch specialist Wayne Kirby van securityleverancier Kaspersky tegenover Webwerelds Australische zustersite ARN. Het feit dat Windows 8 actief is op 3 platforms (de traditionele desktop, de nieuwe Windows RunTime voor Metro-apps en de RT-apparaten met ARM-chips) maakt dat het besturingssysteem kwetsbaarder voor hackers.

“Er komen hierdoor veel bredere ingangen in het systeem”, aldus Kirby, die denkt dat Microsoft voor deze benadering heeft gekozen om aantrekkelijk te zijn voor ontwikkelaars, maar daar veiligheid voor inlevert. De Kaspersky-techneut denkt dat deze ‘ontwikkelaarsvriendelijkheid’ ook door cybercriminelen wordt omarmt in de vorm van meer exploits voor Windows 8.

Admin-rechten op afstand

Als voorbeeld geeft Kirby het inlogsysteem. “Met één web console kun je nu inloggen en admin-rechten krijgen op een computer op afstand, en zelf zo ver gaan om aanpassingen te doen in de registry van computers. Dat stelt het bloot aan veel kwetsbaarheden”, concludeert Kirby.

De integratie van SkyDrive is een ander heikel punt, stelt hij. Bij slechte beveiligingsmaatregelen kan iedereen die er verstand van heeft, toegang krijgen tot data in de cloud. Kirby: “De volledige integratie van SkyDrive in het besturingssysteem is één van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van persoonlijke data in het nieuwe besturingssysteem.”

Update: De drie verschillende platformen van Windows 8 verduidelijkt: de aloude ondergrond voor desktopapplicaties, de nieuwe Windows RunTime voor Modern UI-apps (voorheen Metro), en de eveneens nieuwe uitvoering Windows RT die draait op ARM-processors.