De opgepakte en veroordeelde hacker dient nu een gevangenisstraf van 20 jaar uit, maar probeert daar toch nog onderuit te komen. Soupnazi, ofwel Albert Gonzalez, schrijft in een petitie aan de Amerikaanse rechtbank dat hij zijn schuldbekentenis intrekt en dat zijn advocaten hem slecht hebben voorgelicht. De door Gonzalez georkestreerde megahack bij kledingwinkelketen TJX, creditcardverwerker Heartland en nog een reeks winkel- en restaurantketens is namelijk gepleegd in opdracht van de Amerikaanse overheid.

In dienst Secret Service

De hacker heeft inderdaad op de loonlijst van de Secret Service gestaan; hij was vanaf 2003 informant in hackerskringen. Tijdens de rechtszaak tegen hem is echter aan het licht gekomen dat hij die overheidsfunctie heeft misbruikt. Hij had juist informatie van de Amerikaanse geheime dienst doorgespeeld aan zijn cybercrimepartners. De informant zou dus een dubbelagent zijn.

Nu stelt Soupnazi echter dat hij een dubbel-dubbelagent was. Hij schrijft in zijn petitie van 25 pagina's dat al zijn criminele activiteiten zijn uitgevoerd met volledig medeweten van en zelfs aansturing door de Secret Service. Hij noemt twee agenten van die overheidsdienst die hem herhaaldelijk hebben ingezet voor undercover-activiteiten, waarbij vele arrestaties zijn gepleegd.

Infiltreren en oprollen

Toen Gonzalez in 2008 werd gearresteerd, was hij er naar eigen zeggen van overtuigd dat zijn cybercrimes geautoriseerd waren door de Amerikaanse overheid. Die hackactiviteiten dienden volgens hem het doel van informatievergaring over nationale en internationale cybercriminelen, om die dan te kunnen infiltreren en uiteindelijk oprollen.

Na de megahacks bij TJX, Heartland Payment Systems en vele andere Amerikaanse bedrijven zijn er wel vele handlangers van Soupnazi opgepakt en veroordeeld. De diverse zaken lopen nog tot op de dag van vandaag. Onder leiding van Soupnazi zijn de gegevens van zeker 224 miljoen creditcards buitgemaakt, waarmee geld is verduisterd en goederen zijn gekocht. De schade loopt in de miljoenen dollars.

Deep cover

Volgens de nieuwe verdediging van de veroordeelde hacker was hij dus niet slechts een undercover medewerker van de Secret Service, maar werkend onder deep cover. Hij stelt dat hij is gebruikt als zondebok, om de fouten van een ander te verdoezelen.

Zijn advocaten zouden hem er nooit op hebben gewezen dat hij zich kon beroepen op zijn status als 'public authority', dus werkend in dienst van de overheid. De twee advocaten ontkennen dit. Voor zijn informantenwerk kreeg Soupnazi 1200 dollar per maand. De Secret Service verklaart tegenover tech-magazine Wired geen commentaar op deze in hoger beroep lopende zaak te kunnen geven.

Wired heeft de petitie online gezet via Scribd: Gonzalez-Habeas-Petition