'Soupnazi' is één van de bijnamen van de hacker verantwoordelijk voor de TJX-kraak en de Heartland-kraak. De kraak bij TJX was de grootste diefstal van creditcardgegevens totdat de tweede datadiefstal aan het licht kwam. De man erachter was al in staat van beschuldiging gesteld voor de eerste kraak. Hij heeft nu formeel schuld bekend in de eerste zaak. Eerder had de hacker al in gesprekken met openbaar aanklagers schuld bekend.

2,7 miljoen dollar

Onderzoekers van politie en Justitie hebben ontdekt dat de man in de achtertuin van zijn huis in Miami een miljoen dollar in contanten had begraven. Dat is slechts een gedeelte van de totale buit. De 28-jarige hacker Albert G. heeft in totaal 2,7 miljoen dollar verdiend aan zijn digitale inbraakklussen. Hij zit al sinds 2008 vast, in afwachting van rechtszaken.

Er lopen drie verschillende zaken tegen hem, elk met aanklachten voor diverse overtredingen waaronder natuurlijk computerinbraak. Één zaak loopt bij de rechtbank in Boston en is voor het hacken van de computernetwerken van TJX, Barnes & Noble, OfficeMax en andere bedrijven. Één loopt in Brooklyn en is voor het hacken van betalingssystemen bij restaurantketen Dave & Busters. En één loopt in New Jersey voor het hacken van de servers van creditcardverwerker Heartland Payment Systems en vier gelieerde bedrijven.

Twee schuldbekentenissen

In al deze gevallen zijn miljoenen creditcardaccounts, en ook gegevens van pinpassen (debit cards), buitgemaakt. Voor de eerste twee aanklachten heeft de meesterhacker nu schuld bekend. Daarbij zijn zijn opbrengsten verbeurd verklaard, alsook zijn appartement in Miami, een BMW 330i uit 2006, een diamanten ring en vier Rolex-horloges. Eerder zijn al wapens en geldtelmachines in beslag genomen.

Zijn advocaat stelt echter dat een ander de leider was van de Heartland-kraak. Daarbij is het nieuwe recordaantal van 130 miljoen creditcardaccounts buitgemaakt. Volgens de aanklacht voor die meest recente klus was G. ook het brein achter die digitale inbraak.

Jaren gevangenisstraf

De hacker hangt hoe dan ook gevangenisstraffen van 15 tot 25 en 20 jaar boven het hoofd voor de twee zaken waarin hij nu schuld bekent. Die straffen zouden dan wel 'tegelijk lopen'. Een uitspraak staat gepland voor begin december. Ironisch genoeg is de meesterhacker een voormalige informant van de Secret Service. Hij heeft meegewerkt aan een onderzoek naar fraude met betaalpassen.