Henry Perez en zijn vrouw Suzanne Bartok moeten de schadevergoeding betalen - ongeveer 10 dollar per verstuurde spammail – na een rechtszaak van vier jaar. De rechter besliste dat het echtpaar abonnees van het bedrijf CIS Internet Services in 2003 bestookte met mailtjes voor een periode van vier maanden.

Bulk Mailing 4 Dummies

Perez en Bartok maakten gebruik van een cd-rom genaamd "Bulk Mailing 4 Dummies" met daarop miljoenen mailadressen die eindigden op 'cis.net', de extensie van de ISP uit Iowa. Hierdoor werd het bedrijf gedwongen om kostbare serverupgrades uit te voeren en om drie servers te reserveren puur voor het blokkeren van de spamboodschappen. Vanaf 2001 ontving CIS steeds meer spamberichten die van verschillende bronnen afkomstig waren, aldus Robert Kramer III, eigenaar van de ISP. In 2003 had het bedrijf ongeveer 500 miljoen spamberichten per dag te verwerken.

Cis.net of Cis.com

Kramer is ervan overtuigd dat zijn internetbedrijf het doelwit is geworden van de enorme stortvloed aan spam omdat de cis.net domeinnaam erg veel lijkt op de cis.com domeinnaam die wordt gebruikt door Compuserve, in die periode één van de grootste ISP's in de Verenigde Staten. De niet aflatende stroom spamberichten kostte CIS uiteindelijk een groot deel van het klandizie, aangezien het voor klanten van CIS door de serverbelasting lastiger werd om fatsoenlijk te kunnen internetten. Het klantenbestand slonk van 5.000 in 2001 naar slechts 1.200 in 2004.

Perez en Bartok bestrijden dat zij spammers waren en stellen dat de mailtjes die zij verstuurden legitieme berichten waren, maar hier trapte de rechter niet in. In zijn vonnis schrijft de rechter dat de uitleg van het stel simpelweg "niet geloofwaardig" is.

Niet de eerste zaak

Vanaf 2003 heeft CIS zaken aangespannen tegen een groot aantal spammers en tot nu toe zijn er ongeveer 10 uitspraken geweest in het voordeel van Kramers bedrijf. Het innen van de verschuldigde bedragen blijkt vaak echter een groot probleem te zijn, aangezien een hoop spammers failliet zijn verklaard, hun geld hebben ondergebracht op een buitenlandse rekening of spoorloos met de noorderzon zijn vertrokken.