De afgelopen 200 jaar zijn bedrijven, markten en overheden georganiseerd op een bureaucratische hiërarchie. Maar deze aloude piramidestructuur brokkelt snel af. Met dank aan technologie. Deze en twee andere megatrends worden beschreven door durfinvesteerder Fred Wilson van Union Square Ventures tijdens een keynote op de jaarlijkse webconferentie LeWeb in Parijs, samengevat door blogger Doc Searls.

1. We maken de transitie van een bureaucratische hiërarchie naar technologie gedreven netwerken. Transacties en communicatiekosten waren hoog in het industriële tijdperk. Maar nu niet meer. Voorbeelden? Twitter vervangt de krant. YouTube de televisie. Soundcloud de platenmaatschappij. AirBnB het hotelwezen. Kickstarter de creatieve industrie. Etcetera.

2. We ‘ontbundelen’. Afgenomen diensten worden à la carte geleverd. Dit gebeurt bij niet alleen bij telefonie- en internetabonnementen, maar ook bij banken ('p2p-lenen' via Lending Club), het onderwijs (wetenschappelijk onderzoek via Science Exchange) en entertainment (Netflix, Hulu, Airplay, Chromecast).

3. We zijn een allemaal een knooppunt op het netwerk. Voortdurend verbonden. Met de smartphone als middelpunt: bij een gedwongen keuze tussen de smartphone of desktop kiezen we voor dat eerste. Deze verandering heeft impact op de transportwereld en interactie. Auto's delen, postbezorging, online betalingen, Venmo, Dwolla, Square. Peer to peer. Geld sturen via e-mail. Online daten!