Dat is besloten door het Europees Parlement, de EC en de Raad van ministers als onderdeel van het alomvattende Telecompakket. De Europese Commissie zal naar verwachting eind deze maand de Richtlijn formeel bekrachtigen. Vervolgens moeten de Europese lidstaten die EU-richtlijn voor de meldplicht binnen anderhalf jaar opnemen in hun nationale wetgeving.

Taak voor Opta

Wat het ministerie van Economische Zaken betreft, wordt telecomwaakhond Opta het meldloket voor datalekkage in Nederland. "Waarschijnlijk wordt dat OPTA", laat een woordvoerder van EZ weten aan Webwereld. De OPTA gaat onder de nieuwe richtlijn afwegen hoe heftig een gemeld datalek is. Is dit inderdaad serieus, dan zullen ook de klanten van wie gegevens zijn gelekt op de hoogte worden gesteld.

De Opta weet zelf nog niet precies hoe dit in zijn werk zal gaan. Woordvoerder Cynthia Heijne vertelt aan Webwereld dat "het nog helemaal de vraag is hoe de meldplicht wordt geïmplementeerd: wordt dit een letterlijke implementatie, dus alleen voor de telecom- en internetsector, of een algemene regeling?"

De EZ-woordvoerder benadrukt dat het "een meldplicht voor privacy inbreuken betreft voor aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken en bijbehorende diensten (de transportnetwerken dus)." De meldplicht geldt dus "niet voor aanbieders die diensten via internet aanbieden (de gebruikers van de transportnetwerken)."

Binnenkort officieel

Bovendien is het volgens Heijne nog niet zeker dat de OPTA de functie van meldloket krijgt toebedeeld. "We zullen komend jaar gebruiken om te kijken wat er nodig is, mochten we de taak krijgen." Zij geeft aan dat dit een beleidskeuze van EZ is.

Dat ministerie houdt nog een slag om de arm. "Er is nog geen politiek akkoord", reageert de woordvoerder van staatssecretaris Heemskerk, die voor Nederland hierover gaat in de Europese Raad van Telecomministers.

D'66 Europarlementariër Sophie in 't Veld vertelt aan Webwereld dat ze er echter niet aan twijfelt dat de Richtlijn voor het einde van dit jaar officieel Europees beleid is. "We zitten nu aan het eind van de procedure."