Zo moet een soort afgesloten Europees communicatienetwerk ontstaan. Het onderwerp dataprotectie staat hoog op de agenda wanneer Merkel aanstaande woensdag de Franse president Francois Hollande ontmoet. De twee landen spreken al langer over de kwestie, die in het verlengde ligt van de nieuwe Europese privacywetgeving die in de maak is.

Merkel hekelt het handelen van bedrijven zoals Google en Facebook. Zij houden kantoor in Europese landen waar zeer soepele privacyregels gelden, zoals Ierland, maar zijn actief in landen zoals Duitsland, waar een veel strenger beleid geldt. Merkel keurde deze gang van zaken af in haar wekelijkse podcast, en wil met Hollande kijken hoe er toch strengere databescherming kan worden bereikt, meldt persbureau Reuters.

Europees communicatienetwerk

"Bovenal praten we met Europese providers die onze burgers de veiligheid bieden waarbij er geen e-mails en andere informatie over de Atlantische Oceaan wordt verzonden. In plaats daarvan zou er een Europees communicatienetwerk kunnen worden opgebouwd", aldus de Duitse bondskanselier, die één van de 35 wereldleiders bleek die langdurig is afgeluisterd door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Het is niet het eerste NSA-vrije initiatief van onze oosterburen. Deutsche Telekom wil al langer met Duitse bedrijven een Duits internet opzetten dat lokaal verkeer afschermt van buitenlandse inlichtingendiensten, een technisch lastig uitvoerbaar plan. Duitsland is ook één van de initiatiefnemers van de VN-resolutie tegen online massasurveillance.