Mexicaanse mariniers hebben allerhande geavanceerde apparatuur van het beruchte Zetas-kartel onderschept. De vangst duidt er op dat het machtige drugskartel een compleet eigen radionetwerk bouwt, wat de overheid niet kan afluisteren.

Relay stations

Het gaat om een flinke berg apparatuur. Onder de in beslag genomen hardware zitten draadloze telefoons, decoders, scanners, base stations, relay stations voor microgolf-frequenties en zendmasten compleet met zonnepanelen en enorme accu's.

Het is onduidelijk of de vangst van de Mexicaanse opsporingsdiensten het snode plan in de kiem heeft gesmoord, of dat het mobiele netwerk van Los Zetas al operationeel was. Wel is duidelijk dat het kartel het stadium van walkie talkies en constant gewissel met reguliere mobieltjes voorbij is. De drugsbende heeft blijkbaar geld en bovenal kennis om een eigen, versleuteld radionetwerk op te tuigen.

Gruwelijke martelingen

Tegelijkertijd komen er weer nieuwe berichten naar buiten over afschuwwekkende martelingen en moorden door een kartel, vermoedelijk Los Zetas. Twee gruwelijk verminkte lijken zijn aan een brug gehangen, met de waarschuwing aan specifieke blogs en media om geen kritische onthullingen over de drugskartels te publiceren.

Nieuwsitem over de onderschepte communicatieapparatuur: