Dat bericht The Guardian op basis van anonieme bronnen. Veiligheidsdienst Mi5 is volgens de krant gevraagd om samen met inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) plunderaars en bandieten op te sporen die Londen en andere delen van het land vorige week op stelten hebben gezet.

Normaal belast met terrorisme

Mi5 is normaal gezien belast met het waarborgen van de nationale veiligheid en de strijd tegen het terrorisme. Het is ongebruikelijk dat de dienst zich bezighoudt met plunderaars die zich organiseren via sociale media en mobiele netwerken als BlackBerry Messenger (BBM).

GCHQ kan via verschillende tapmethodes telefoongesprekken maar ook BlackBerry Messenger berichten oppikken. Samen met de politie kan Mi5 vervolgens proberen te achterhalen wie een bepaald bericht heeft verstuurd. Ook gaan de diensten rondkijken op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Plunderaars organiseerden plunderingen via sociale media en BBM, zo bleek vorige week.

Rol RIM onduidelijk

The Guardian wijst erop dat de autoriteiten moeite hebben toegang te krijgen tot het gesloten BBM-netwerk. De expertise van Mi5 en GHCQ wordt waarschijnlijk ingezet om de berichten te ontsleutelen. BBM-berichten zijn weliswaar versleuteld maar dat gebeurt standaard met een universele sleutel die ervoor zorgt dat iedere BlackBerry-gebruiker de BBM-berichten automatisch kan lezen.

Of de diensten deze sleutel eenvoudig kunnen inzetten om toegang te krijgen tot de berichten is onbekend. Hoeveel berichten er zijn bewaard en in hoeverre BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) aan de opsporing meewerkt is ook onduidelijk.

The Guardian stelt dat RIM niet de inhoud van de berichten aan de politie kan overhandigen. Maar het bedrijf kan "wel informatie overleggen die van pas zou kunnen komen bij elk willekeurig onderzoek". RIM mag wettelijk gezien namen, contacten en tijden geven van opvallende BBM-gebruikers die op een bepaalde tijd in een bepaald gebied actief waren.