Dat schrijft The Observer zondag. Op dit moment hebben opsporings instanties alleen toegang om met een doel op basis van een concrete verdenking te zoeken naar een persoon.

In het kader van nieuwe plannen om terrorisme te bestrijden wil de geheime dienst MI5 nu toegang tot veel meer gegevens. In het wensenlijstje staat ook inzicht in de bewegingen van burgers, waaronder ook de reisgegevens van 17 miljoen Britten die in Londen van de Oyster card.

Nog niet in Nederland

Ook in Nederland worden de reisgegevens van de gebruikers door Trans Link Systems opgeslagen. Uit de aanvraag, met nummer 1277300, bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om deze informatieverwerking te doen, zou een dergelijke toegang ook te regelen zijn. "Op dit moment liggen er duidelijke regels van het CBP", zegt Jannemieke Zandee, woordvoerster van Trans Link Systems BV, het bedrijf achter de OV-chipkaart. "Dit is nu niet toegestaan."

Toch geeft die organisatie als een van doelen voor de verwerking van de gegevens in de CBP-aanvraag: "Voldoen aan wettelijke (bewaar)verplichtingen". Naast reisgegevens worden van reizigers ook kopieën van legitimatiebewijzen bewaard. Bij de ontvangers van de gegevens staat: "Politie en justitie en overheidsinstanties, voor zover noodzakelijk om te voldoen aan wettelijke verplichtingen."

Op het moment van publicatie was Trans Link Systems nog aan het uitzoeken hoe lang reisgegevens bewaard blijven.

Ook het CBP ziet nog geen Engelse toestanden op ons afkomen. Een woordvoerster bevestigt dat het momenteel niet is toegestaan om in de OV-chip reisdatabank te vlooien. "Het CBP speelt pas een rol op het moment dat er wetgeving op dit gebied aan komt."

Duits protest

Momenteel voeren Europese overheden het toezicht op burgers op. Zo wordt binnenkort de bewaarplicht verkeersgegevens actief, waarbij onder andere wordt bijgehouden wie met wie belt en mailt. Die richtlijn werd versneld opgesteld na de aanslagen in het openbaar vervoer in Londen in juli 2005.

In Duitsland ging de regeling op 1 januari van dit jaar in. Afgelopen zaterdag demonstreerden 2000 Duitsers tegen de zes maanden opslag van die gegevens. In Nederland duurt de bewaarplicht na invoering 18 maanden.