Dat heeft Chris Paden van Symantec woensdag gezegd. Hij haalt hard uit naar Microsoft. Windows Vista zou het gebruik van andere beveiligingssoftware moeilijker maken.

Symantec heeft vooral kritiek op Windows Security Center en Patchguard. Volgens Microsoft zijn deze functies toegevoegd om de beveiliging van de pc te verbeteren.

De beveiligingsopties bemoeilijken juist het gebruik van software van derden, meent Symantec. "Ze gebruiken hun monopolistische positie om de keus van klanten te beperken", stelt Paden.

Doorn in het oog van Symantec is het feit dat Patchguard, een functie uit de 64-bits versie van Vista, ervoor zorgt dat het bedrijf geen toegang tot de kernel heeft. Hierdoor kunnen sommige beveiligingsmogelijkheden uit de eigen software niet meer worden gebruikt.

Ook is Symantec bang dat gebruikers dubbele waarschuwingen voorgeschoteld krijgen. Dit omdat gebruikers die Symantec-software gebruiken zowel de waarschuwingen van Windows Security Center krijgen te zien als die van Symantec.

In Windows XP hebben gebruikers hier geen last van omdat Symantec de Windows-waarschuwingen kan uitschakelen. In Vista is dit echter niet meer mogelijk. Hoewel gebruikers dit zelf wel kunnen doen, vreest Symantec dat de meeste gebruikers niet kunnen ontdekken hoe dat moet.