De achterdeur in Windows secure boot kon worden 'misbruikt' om de bootloader te unlocken. Op die manier konden gebruikers GNU/Linux of Android installeren op de ARM-tablet van Microsoft. De bootloader van de Windows RT-tablets was zo ontworpen om geen andere systemen toe te laten op het apparaat.

De op ARM-gebaseerde tablets draaien op een aangepaste versie van Windows 8.1. Deze versie van Windows is de enige die werkt op systemen met de ARM-architectuur en Microsoft heeft de ontwikkeling van deze versie al een tijd geleden stilgelegd. Dat was een extra reden voor tablet-eigenaren om een ander besturingssysteem op de tablet te willen installeren.

De gevonden kwetsbaarheid (die ook aanwezig was in Windows 8.1, Server 2012, Server 2012 R2, Windows 10 en Windows Server Core) maakte dat mogelijk maar is inmiddels gepatcht.

The Register vroeg nog aan Microsoft of gebruikers later alsnog de mogelijkheid kregen een ander besturingssysteem te installeren, maar de softwarefabrikant ging daar niet op in. De enige manier die gebruikers nu nog hebben om een ander besturingssysteem te installeren op de tablet is door de patch niet te installeren.