De vorige versie van EMET kon eveneens op Windows 10 gedraaid worden, maar sloot daar niet echt goed bij aan. Met EMET 5.5 denkt Microsoft beter gebruik te kunnen maken van de features die al in Windows 10 aanwezig zijn. NIeuw is verder het kunnen blokkeren van onbetrouwbare fonts.

De uitrol van EMET in de zakelijke omgeving gebeurt via Microsoft System Center Configuration Manager. De aanpassing op de diverse gebruikersrollen in de organisatie volgt daarna via Group Policies in Windows Active Directory.

Beschermen van applicaties

EMET wordt geleverd met standaardinstellingen voor diverse applicaties (van Microsoft en van derden) in XML-bestanden, die naar eigen wens zijn aan te passen. Ook kan worden gekozen welke applicaties bescherming behoeven en welke niet. Het loggen van events wordt gedaan door de EMET Agent, waarin je ook alerts kan instellen.

EMET moet aanvallen afslaan die nog van onbekende aard zijn en niet altijd door andere beveiligingssoftware wordt herkend. De software werkt samen met andere beveiligingspakketen, zoals antivirussoftware en Windows Defender. Volgens Microsoft helpt EMET ook in de bescherming van legacy software die niet meer wordt ondersteund door de leverancier.

EMET 5.5 werkt met alle Windows-versies vanaf Vista en alle serverversies vanaf 2008.