De testversie van het nieuwe beveiligingsprogramma van Microsoft biedt naast ondersteuning voor 64-bits pc's, ook verbeterde bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Volgens Microsoft houdt het programma nu ook meerdere pc's binnen een lokaal netwerk in de gaten, kan het opstartproces worden versneld en kan de gebruiker nu backups maken.

Volgens Natalie Lambert van Forrester Research is mede dankzij Microsoft de markt van beveiligingssoftware drastisch veranderd. "Consumenten zijn niet meer bereid om zoveel te betalen voor hun beveiligingssoftware zoals ze vroeger deden, omdat ze manieren hebben gevonden om de software ook gratis te krijgen. Door Microsoft is een daling van de prijzen ingezet", constateert Lambert.

De testversie van Onecare 2.0 komt ongeveer zes maanden nadat het softwarebedrijf Onecare 1.5 uitbracht. Onecare 1.0 bracht Microsoft in mei vorig jaar uit.

Deze eerste versie kwam behoorlijk slecht uit de bus bij diverse beveiligingstests. In een test van dertien beveiligingsprogramma's waarbij pc's werden bestookt met Trojaanse paarden, virussen en andere aanvallen, kwam Onecare als laatste uit de bus omdat het maar 79,6 procent van de bedreigingen herkende. Ook in een andere test eindigde Onecare 1.0 onderaan met een score van 91 procent.

De testversie van Onecare 2.0 is gratis te downloaden. Wanneer de eindversie klaar moet zijn, is nog onduidelijk.