De beveiligingsdienst gaat OneCare heten en zal eerst door Microsoft-medewerkers worden getest. Eind dit jaar zal een publieke bètaversie worden uitgebracht. Het uiteindelijke product wordt een dienst waarop internetters zich kunnen abonneren. Hoeveel een abonnement gaat kosten, is nog niet bekend.

OneCare beschermt pc's niet alleen tegen virussen en wormen. Ook is een een antispywareprogramma en een nieuwe firewall die het in- en uitgaande dataverkeer controleert geïntegreerd. Microsoft wordt hierdoor een regelrechte concurrent van softwaremakers zoals McAfee, Trend Micro en Symantec.

De nieuwe firewall verschilt van de huidige firewall in Service Pack 2 voor Windows XP zit. Deze scant alleen het inkomende verkeer. De technologie van de firewall is afkomstig van Giant Company dat vorig jaar door Microsoft werd overgenomen. Voor het antivirusproduct is tot stand gekomen dankzij de inbreng van het in 2003 overgenomen Roemeense GeCad Software.

Tot slot bevat de dienst een 'gezondheidsmeter' voor de pc. Deze lijkt op de huidige meter in het Windows Security Center in XP SP2, zo laat de fabrikant weten.

Naast een gewone consumentendienst komt er ook een zakelijk abonnement die voorzien zal zijn van uitgebreidere antispywaresoftware.

Wanneer de eindversie van OneCare klaar is, is nog onduidelijk.