Een Amerikaanse rechter heeft Microsoft het eigendom gegeven over 276 domeinnamen. Deze domeinen werden gebruikt om het Waledac botnet te runnen. Het is de laatste stap in "Operation B49", een juridische strijd die het Amerikaanse bedrijf voert om dit botnet uit de lucht te krijgen.

Opmerkelijk

Het oordeel van de rechter is opmerkelijk omdat de eigenaren van de domeinnamen niet bereikt konden worden en dus geen mogelijkheid hadden om zich te verdedigen. Microsoft zegt de namen van de eigenaren sowieso niet te kennen.

De eigenaren hebben wel nog 14 dagen om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, maar Microsoft verwacht niet dat dit zal gebeuren. Naar verluid lieten de mensen achter Waledac wel van zich horen door een denial-of-service aanval uit te voeren op het advocatenbureau dat Microsoft vertegenwoordigt.

Jachtseizoen

Door de uitspraak is het volgens Microsoft jurist Richard Boscovich eenvoudiger geworden om illegale activiteiten te stoppen die van in de VS geregistreerde domeinnamen komen. “Het jachtseizoen op botnets is geopend”, zegt hij tegen de Amerikaanse krant USA Today. Hij voegt daar aan toe dat het zeker niet het laatste botnet is dat het bedrijf uit Redmond probeert te stoppen.

1,5 miljard

Microsoft verkreeg in februari al het tijdelijke beheer over de domeinnamen die Waledac aanstuurden. Het botnet had op zijn hoogtepunt honderdduizenden aangesloten zombies en verzond ruim 1,5 miljard spamberichten per dag.

Vorige week waren er nog altijd 58.000 computers die tevergeefs verbinding zochten met het botnet. Microsoft zegt samen te gaan werken met internetproviders en beveiligingsbedrijven om de nog altijd besmette computers te bevrijden van Waledac. Microsoft heeft hiervoor al een speciale website ingericht.