Microsoft adviseert Office-gebruikers de nu vrijgegeven patch onmiddellijk te installeren. Kwaadwillenden kunnen namelijk via een kritiek gat in Powerpoint pc's op afstand overnemen. Exploitcode voor dit gat wordt al gebruikt, voor gerichte aanvallen.

Ook op Mac OS X

Dit geldt voor Powerpoint-versies 2000, 2002, 2003 en 2007, maar ook voor die presentatiesoftware in Office op Mac OS X. Op dat Apple-platform zijn Powerpoint 2004, 2008 en de OpenXML File Format Converter kwetsbaar. Dit geldt ook voor de Powerpoint Viewer en het Office Compatibility Pack, om Office 2007-documenten te converteren voor Office 2003. Tot slot zijn zelfs Microsoft Works 8.5 en 9.0 kwetsbaar.

De gerichte aanvallen waar beveiligingsleveranciers als Symantec, maar ook Microsoft zelf voor waarschuwt, mikken vooralsnog niet op Macs. Microsoft noemt het Mac-gat daarom 'important' en niet 'critical'. Een patch voor Office op Macs is er nog niet. Microsoft werkt daar nog aan.

Stond nog open

In de vorige patchronde heeft Microsoft het Powerpoint-gat nog open gelaten. Toen zijn er acht patches verschenen, waarvan vijf voor kritieke gaten. Dat is de hoogste schaal - van vier (critical, important, moderate en low) - in het classificatiesysteem van de softwareproducent. In totaal werden toen 23 gaten gedicht.