Microsoft komt met nieuwe gebruiksvoorwaarden die van toepassing zijn op praktisch al zijn websites en online-diensten. Een cruciale ontwikkeling is dat Microsoft de inhoud van gebruikers, dus documenten, e-mails, foto's, video's en chatberichten, tussen verschillende diensten gaat koppelen, vergelijkbaar met het zeer omstreden alomvattende privacybeleid van Google sinds april dit jaar. Dat meldt technieuwssite The Verge.

Tot nog toe stelt Microsoft dat het gebruikersdata alleen gebruikt voor het noodzakelijk functioneren van een dienst. Binnenkort gaat het echter gebruikersgegevens van verschillende diensten integreren en koppelen om diensten ook “te verbeteren". Eerder heeft de Windows-fabrikant juist Google verweten dat het alles maar koppelt en inhoudelijk doorspit om zijn gebruikers gerichte advertenties voor te schotelen.

Van Hotmail en SkyDrive tot MSN en Office.com

De nieuwe voorwaarden gaan vanaf 19 oktober in en gelden voor Hotmail, Bing, SkyDrive, het Microsoft-account, Windows Live Messenger, MSN, Office.com, Microsoft Photo Gallery, Microsoft Movie Maker, Microsoft Mail Desktop, Microsoft Writer “en andere software, websites of services die verwijzen naar deze overeenkomst". Welke dat zijn, is niet duidelijk.

“We hebben de manier waarop Microsoft uw content gebruikt verduidelijkt om consumenten te beschermen en onze producten te verbeteren, en om ons gebruik in lijn te brengen met de manier waarop we onze cloudiensten ontwerpen zodat die diep geïntegreerd zijn met veel Microsoft-producten," aldus het concern in een e-mail aan gebruikers. Vanaf 26 oktober is Windows 8 op de consumentenmarkt en dat nieuwe besturingssysteem brengt van zichzelf diepgaande integratie met clouddiensten van Microsoft.

Aankondiging aangezien voor phishing

“Als u onze services na 19 oktober wilt gebruiken, dan gaat u akkoord met de nieuwe overeenkomst; of u kunt uw service uiteraard te alle tijden opzeggen." Veel gebruikers klagen op een forum dat ze dachten dat dit bericht spam of een phishingmail was.

Het is onduidelijk of Microsoft met het koppelen van gebruikersdata even ver gaat als Google, een beleid dat zwaar onder vuur ligt van privacytoezichthouders. Microsoft benadrukt dat het maatregelen neemt “om uw privacy te behouden" maar specificeert dat niet verder. Tot nog toe heeft Microsoft niet zoals Google één uniform privacybeleid voor zijn producten en diensten, maar hanteert het minstens 17 verschillende privacyvoorwaarden.

Verbod op rechtszaak tegen Microsoft

Voor Amerikaanse gebruikers heeft Microsoft nog wat juridische verrassingen in petto. Gebruikers van bovenstaande Microsoft-diensten kunnen het concern bij een conflict of klacht niet meer voor de rechter slepen. In de nieuwe voorwaarden gaan zij verplicht akkoord met zogenaamde 'binding arbitration', een soort verplichte mediation waarbij Microsoft de mediator uitkiest en betaalt. Ook een collectieve rechtszaak (class action law suit) tegen Microsoft kan niet meer. Dergelijke omstreden clausules worden in de VS door steeds meer tech- en telecombedrijven ingevoerd.