Microsoft heeft de software de afgelopen maanden al in het diepste geheim getest bij een select aantal gebruikers. Volgens ingewijden wordt volgende week dinsdag op de beveiligingsbeurs RSA Conference in San Francisco een bèta onthuld. Microsoft nodigt deelnemers uit om "nieuwe technologieën" te bekijken, waaronder Stirling en het Windows Server 2008 besturingssysteem, volgens het officiële programma van de beurs.

Microsoft betrad in 2007 de beveiligingsmarkt voor bedrijven met de introductie van Forefront, en concurreert daarmee met gevestigde aanbieders zoals Symantec en McAfee. Stirling zal it-beheerders in staat stellen om de beveiligingssoftware centraal te beheren. Microsoft bedient de al consumentenmarkt met Onecare.

Eenvoudiger beheer voor bedrijven

"Stirling zal zich op meerdere niveaus bezig houden met netwerkbeveiliging, server beveiliging en beveiliging van de client," zegt Ronald Beekelaar, een onafhankelijk it-consultant uit Amsterdam die bekend is met de Forefront producten. "Microsoft moet links tussen die verschillende producten aanbrengen, maar dat betekent ook dat beta-testers op alle niveau's naar Stirling moeten kijken, en niet alleen de bescherming van de client moeten testen of alleen de firewall."

De nieuwe managementopties in Stirling en de integratie met andere producten helpen bedrijven bij het bestrijden van malware en stelt ze in staat om de computers op het netwerk 'gezond' te houden.

Na een bèta-fase in 2008, verwacht Microsoft Stirling tegen juni 2009 op de markt te brengen.

Nieuws van IBM, EMC

Beveiligingsnieuws van Microsoft kan doorgaans op veel aandacht rekenen, maar de firma is niet de enige die op RSA Conference met groot nieuws komt. IBM is van plan om nieuwe beveiligingsprojecten, software en diensten te onthullen. En storage-specialist EMC, eigenaar van RSA, zal meer duidelijkheid verschaffen over hoe het recente overnames zoals Tablus, Network Intelligence en Documentum zal integreren.

"EMC is vastberaden om de waarde van zijn information lifecycle-visie te laten zien," zegt Nick Selby, een research director voor analistenbureau 451 Group.

John Thompson, ceo van Symantec, zal op dinsdag het podium van RSA Conference betreden. Op dezelfde dag brengt de firma zijn Internet Security Threat Report uit.

Seagate Technology zal zijn encryptie voor harde schijven in rekencentra verder toelichten, die het samen met IBM storage-specialist LSI ontwikkelt. De bedrijven werken sinds een samen om de full disk encryption-technologie van Seagate naar bedrijven te brengen.

17.000 bezoekers

RSA Conference begon ooit als een kleine bijeenkomst van cryptografen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste beveiligingsevenmenten van de wereld die dit jaar naar verwachting 17.000 bezoekers zal trekken. Daarbij is de focus van het evenement ook steeds breder geworden.

Dit jaar zal de show ook voor het eerst presentaties bevatten van onderzoekers die zich meer richten op beveiligingsgaten in software. Daarmee gaat RSA de concurrentie aan met Black Hat, een beroemde hackersshow die jaarlijks in Las Vegas plaatsvindt. Bron: Techworld