Microsoft werd wantrouwend bekeken toen het acht jaar geleden de divisie Trustworthy Computing startte als antwoord op de zich opstapelende waarschuwingen over de gatenkaas die Internet Exporer was geworden en het groeiende aantal exploits voor het lekkende Windows. Trustworthy Computing zou slechts een PR-dingetje zijn vanuit Redmond om het geschonden blazoen op te poetsen.

Maar nu wordt door de sceptici van toen woedend en verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat in de huidige reorganisatie door Microsoft tevens de bijl wordt gezet in de divisie Trustworthy Computing. Een deel van het personeel wordt verspreid over andere divisies, zoals de clouddivisie, anderen moeten vertrekken.

'Sluiting van divisie is kortzichtig'

Beveiligingsexpert Chris Eng vindt het een kortzichtige beslissing van Microsoft terwijl burgerrechtenactivist Christopher Soghoian erop wijst dat Apple en Google juist zelfs elkaar beconcurerren op het gebied van privacy en beveiliging. Microsoft gaat dus de hele andere kant op, althans geeft dat signaal met het sluiten van Trustworthy Computing.

Maar er zijn ook wat schampere opmerkingen, onder meer van ex-Microsoftman en tegenwoordige privacyvoorvechter Caspar Bowden. Hij ziet Trustworthy Computing als "eenderde technici, tweederde PR-mensen" en lijkt er dus geen traan om te laten.