Microsoft blijkt om een XPocalypse te voorkomen zijn dure Custom Support flink goedkoper te hebben gemaakt, tot soms wel 10 procent van het oorspronkelijke bedrag. Dat blijkt uit een rondgang van Computerworld.com langs analisten en klanten van Microsoft.

De prijsdalingen gingen zover dat bedrijven die een eerder aanbod van Microsoft voor Custom Support hadden afgeslagen vanwege de miljoenen die ermee waren gemoeid, een nieuw voorstel kregen van 250.000 dollar voor een jaar lang extra ondersteuning van 10.000 machines. De gangbare prijs is sinds iets meer dan een jaar 200 dollar per machine per jaar.

Grote kortingen, maar niet bepaald gratis

Onder meer een analist van Gartner zegt tegen Computerworld.com (een zustersite van Webwereld) dat zijn klanten in de afgelopen weken grote kortingen kregen aangeboden voor Custom Support, "hoewel het prijsplaatje nog steeds flink genoeg is om snel over te gaan tot migratie".

Hoewel het nog steeds zo zou zijn dat er 200 dollar per machine wordt gevraagd, lijkt het nieuwe plafond voor grote contracten 250.000 dollar te zijn. Tot een aantal weken terug was dat nog 5 miljoen dollar.

Microsoft bang voor tsunami aan malware

Volgens de analist van Gartner zou Microsoft bang zijn voor beschadiging van zijn reputatie als er na 8 april een tsunami aan malware de vele miljoenen XP-machines zou treffen. COO Kevin Turner van Microsoft heeft in de maanden voor de XP-deadline een rondje gemaakt langs zijn verkoopteams in grote XP-landen (waaronder China) en nam daaruit mee dat de situatie zorgelijk begon te worden. Vlak na zijn trip werden de prijskortingen ingesteld.

De kortingen geven ook een nieuwe blik op de contracten die de Nederlandse overheden met Microsoft hebben afgesloten. Gezien het aantal machines (vele tienduizenden) waarvoor de Nederlandse overheidsinstanties Custom Support moesten afsluiten, zouden de contracten in de miljoenen euro's moeten lopen. Of Nederland eveneens heeft geprofiteerd van de kortingsactie van Microsoft is niet bekend, Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de betrokken gemeenten weigerden tot nu toe alle commentaar over de kosten.

Wel is bekend dat de Britse overheid liefst 24 miljoen euro korting heeft bedongen op Custom Support.