De 19-jarige Dimitri ontmoette vorige week een delegatie van Microsoft Nederland. Beide partijen zijn echter terughoudend over de aard van hun gesprek. Volgens experts is het de eerste keer dat Microsoft een gesprek gevoerd heeft met een hacker. De Nederlandse IT-student kraakte onlangs tweemaal een webserver van Microsoft en lichtte de media in. Pas na de tweede succesvolle poging dichtte het softwareconcern het lek.

"We hebben elkaar vorige week ontmoet en een nuttig gesprek gehad", aldus de Nederlandse Microsoft-woordvoerder Michiel Gosens. De zegsman wil niets kwijt over het gesprek met Dimitri. Gosens gaf wel toe dat alle aanwezige Microsoft-medewerkers tot de Nederlandse divisie behoren en dat er rapport aan het hoofdkwartier in Redmond is uitgebracht.

Ook Dimitri laat weinig los over het onderhoud met Microsoft. "Ik mag er niets over zeggen", aldus de geïntimideerd klinkende hacker in een gesprek met de IDG News Service. Sinds zijn hack is de Nederlander overspoeld door journalisten uit de hele wereld.

Het is onduidelijk of de softwaregigant gerechtelijke stappen tegen Dimitri zal ondernemen.

Volgens de Amerikaanse Microsoft-zegsman Adam Sohn zijn er vooralsnog geen plannen om aanklachten tegen de hacker in te dienen. Verder wilde ook Sohn niets kwijt over mogelijke rechtszaken en de inhoud van het gesprek.

Experts hebben overigens wel een vermoeden waarom beide partijen zo geheimzinnig over de conversatie doen. "Ze hadden het natuurlijk over veiligheid", beweert Elias Levy van SecurityFocus.com. "Als Dimitri weer een lek bij Microsoft zou vinden, zullen ze dat geheim willen houden".