Google en Microsoft eisen via de rechter meer statistieken te mogen vrijgeven over de aantallen verzoeken om gebruikersgegevens door Amerikaanse overheden. Beide bedrijven willen meer transparantie over de informatievergaring in de nasleep van het Prism-schandaal. Grote internetbedrijven als Facebook, Yahoo, Google en Microsoft kwamen onder vuur te liggen omdat ze zouden meewerken aan het omstreden spionageprogramma Prism van de inlichtingendienst NSA, maar de bedrijven ontkenden directe betrokkenheid.

Zes deadlines verschoven

Volgens Microsoft heeft de overheid 'niet adequaat gereageerd' op de verzoeken om meer transparantie. De autoriteiten zouden de deadline om te reageren al zes keer hebben verschoven, schrijft Microsoft-jurist Brad Smith. Omdat er geen schot in de zaak lijkt te zitten, start het bedrijf nu samen met Google maar een rechtszaak. Via de rechter willen ze de toestemming krijgen om meer informatie over de data-opvragingen openbaar te maken.

Vrijdag maakte de NSA-baas James Clapper bekend dat de overheid voortaan elk jaar het totale aantal data-verzoeken voor klantgegevens zal gaan publiceren. Maar dat is volgens Microsoft niet meer dan een goed begin.

Te vaag

Google hekelde in juni nog de manier waarop Microsoft en Facebook over geheime dataverzoeken door de overheid publiceerden. Het bedrijf zag dat als "een stap terug", omdat de aantallen te vaag waren en details ontbraken. Het waren geaggregeerde cijfers waarin de verzoeken in het kader van de omstreden wet Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) zijn opgenomen, afgerond op duizend.