In de testronde van het afgelopen derde kwartaal krijgt het ruim een jaar oude securitypakket nu een onvoldoende. Security Essentials scoort (pdf) vooral slecht op de gebieden 'bescherming' (3 op een schaal van 6) en 'reparatie' (3). Daarnaast is ook getest op 'gebruiksgemak', waar Microsofts pakket wel goed scoort (5,5).

Matig, slecht, zeer slecht

Security Essentials, dat een jaar geleden goed werd bevonden, krijgt dan ook geen certificering van het Duitse AV-test.org. Hetzelfde geldt voor de securitysoftware voor consumenten van McAfee en Norman. Eerstgenoemde (pdf) scoort op alle fronten matig tot slecht, terwijl laatstgenoemde (pdf) zeer slecht presteert wat betreft 'bescherming' en 'reparatie'.

De testfactor 'bescherming' omvat zowel statische als dynamische malwaredetectie, waarbij ook zogeheten zero-day malware (waar nog geen patches of antivirusdefinities voor zijn) is meegenemen. 'Reparatie' betreft het ontsmetten van een geïnfecteerde pc, inclusief het verwijderen van rootkits. 'Gebruiksgemak' slaat op het aantal onjuiste meldingen (false positives) en op de impact die de securitysoftware heeft op het prestatieniveau van de pc. AV-test.org kent een certificering toe als een pakket in totaal 12 punten of meer haalt.

Windows XP, 7

In totaal zijn 19 securitypakketten getest op de 32-bit uitvoering van Windows XP met SP3 (service pack 3). XP is nog altijd de meestgebruikte Windows-versie. Alle pakketten mochten zichzelf updaten en contact zoeken met eventuele bijbehorende cloud-scandiensten.

De resultaten van drie niet genoemde pakketten zijn niet gepubliceerd. De reden daarvoor wordt niet gegeven. De test is in het derde kwartaal van dit jaar uitgevoerd.

AV-test.org heeft in het tweede kwartaal de toen courante versie van de 19 pakketten getest op Windows 7. Daarbij zijn toen de securityprogramma's van BullGuard (Internet Security 9.0), McAfee (Internet Security 2010), Norman (Security Suite 8.0), en Trend Micro (Internet Security Pro 2010) gezakt. De resultaten van twee van de negentien getestte pakketten zijn niet bekend gemaakt, wederom om niet onthulde redenen.

Vista

McAfee en Norman zakken dus nu voor de tweede keer op rij. In het geval van Norman gaat het om dezelfde versie van het pakket. In het geval van McAfee is zowel de eerder getestte als de nieuwere 2011-versie afgekeurd. Voor het vierde kwartaal worden de 19 pakketten getest op Windows Vista. Die Windows-versie is qua marktaandeel inmiddels ingehaald door het één jaar oude Windows 7.