Office 2003 kon geen documenten meer openen die waren opgeslagen met behulp van de Rights Management Service. Gebruikers, ook die met volledige rechten, hadden ineens geen toegang meer tot documenten met gevoelige informatie. Dit probleem met Microsofts access control-technologie is gesignaleerd door ict-nieuwsblog Technologizer.

Onverwachte fout

De software voor informatiebeveiliging gaf bij toegangspogingen tot beveiligde documenten de melding dat er zich een onverwachte fout had voorgedaan. De standaardfoutmelding adviseerde de gebruikers het later opnieuw te proberen of contact op te nemen met de beheerder.

Beheerders kunnen nu een hotfix hiervoor downloaden en installeren. Dat moet overigens handmatig gebeuren. Microsoft verspreidt deze patch niet via zijn Windows Update-dienst.

Beperkt houdbaar

De oorzaak van het probleem is het verlopen van een certificaat voor de access control-software. Microsoft heeft dat dus niet op tijd verlengd. "Microsoft meende dat het belangrijk was vervaldatums voor de korte termijn te hanteren voor deze certificaten", meldt een woordvoerder aan de Amerikaanse editie van Computerworld.

De geldigheidsduur was in dit geval zeven jaar. De reden voor dat 'korte termijn-denken' is volgens de woordvoerder dat Microsoft daarmee de mogelijkheid heeft de access control-functies te evalueren en bij te werken, bijvoorbeeld op basis van nieuwe en sterkere encryptie.