Microsoft werkt al enige tijd aan een eigen antivirusprogramma. Daarvoor heeft het bedrijf het afgelopen jaar twee bedrijven overgenomen, Gecad Software en Sybari Software. Het antivirusprogramma van Microsoft zal echter geen echte virusbestrijder worden zoals de huidige virusscanners.

Dit stelt althans Greg Day, <i>security strategist</i> bij McAfee. Day was donderdag in Nederland om te demonstreren hoe virussen en kwaadaardige codes netwerken besmetten. Volgens de virusexpert zal het antivirusprogramma van Microsoft vooral waarschuwen voor meer algemene virusactiviteiten en -kenmerken. Updates zijn hierdoor minder van belang.

"De software krijgt geen eigen <i>virus engine</i>", aldus Day in een vraaggesprek met Webwereld. "Daar werkt Sybari nu ook niet mee. Als het een gewone virusscanner wordt, zal Microsoft bovendien heel veel moeten investeren in antivirusresearch. Ook moet de software continu actueel gehouden worden. Dat is het bedrijf helemaal niet van plan."

Volgens Day gaat het beveiligen van netwerken binnenkort niet meer zozeer om het dagelijks installeren van virusupdates, maar om het voorkomen dat anderen toegang krijgen tot het netwerk.

<i>Intrusion prevention</i> zal dan ook belangrijker worden, zo voorspelt hij. Dit gebeurt binnen netwerken via aparte boxen, zonder besturingssysteem, die pc's binnen een netwerk controleren op verdachte activiteiten.