“Dit is niet om marktaandeel te winnen. Als je Firefox als default browser hebt, blijft dat zo", bezweert marketingmanager Coen Nijkrake van Microsoft Nederland. De default instelling wordt niet aangetast, maar ongeacht de gebruikte standaardbrowser wordt Internet Explorer (IE) automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie.

XP naar IE8

“Het is een automatische update voor alle versies. Dat is voor Windows XP, dus IE8, en voor Vista en 7 dan IE9", legt Nijkrake uit aan Webwereld. Het nieuwere IE9 draait niet op het oude XP, terwijl het aanstaande IE10 beperkt wordt tot het aankomende Windows 8 en het huidige 7.

Deze auto-update wordt komende maand getest in Australië en Brazilië, meldt Networkworld.com. Nijkrake vertelt aan Webwereld dat de Europese uitrol eind februari begint. “Die loopt dan van maart tot en met juni." Het doorvoeren van de auto-update gebeurt per land, waarbij Nederland ergens in die vier maanden aan bod komt. Wanneer dat is, kan Nijkrake niet zeggen.

Laatste stap zetten

Tot op heden komen IE-updates eerst uit als download die gebruikers zelf moeten opzoeken en aanklikken. Vervolgens wordt de nieuwe IE-versie via Windows Update direct aan gebruikers aangeboden als optionele download. Uiteindelijk duikt de nieuwe browserversie op als 'recommended'. Voortaan zet Microsoft voor gebruikers dus de volgende stap: automatisch aangevinkt voor download en installatie.

De daadwerkelijke uitvoering daarvan is wel afhankelijk van hoe de gebruiker Windows Update heeft ingesteld. “Je hebt daarbij drie smaken", zegt Nijkrake. “Volautomatisch, wat de meeste consumenten hebben. Downloaden en nog niet installeren. En niet downloaden, 'ik zoek zelf wel of er updates zijn'."

De aankomende auto-update van IE geldt niet voor bedrijven. “Natuurlijk kunnen enterprise-gebruikers de IE-update tegenhouden. Daar zit er vaak ook nog een it-afdeling tussen." Beheerders kunnen ook de updatetool WSUS (Windows Server Update Services) van Microsoft gebruiken om te bepalen welke updates wel en niet, en wanneer, worden doorgegeven aan de Windows-systemen op hun netwerk.

Chrome

Microsoft volgt hiermee het voorbeeld van Google dat zijn browser Chrome volledig automatisch bijwerkt naar de nieuwste versie. Ook Firefox-maker Moxilla stapt over op volautomatisch updaten. Zowel Mozilla als Microsoft bieden nieuwe versies van hun browsers nu aan als 'aanbevolen' en in de categorie 'security update'.

In tegenstelling tot Chrome en de huidige plannen voor Firefox geeft Microsoft gebruikers van zijn browser wel een uitweg. Een opt-out voor IE is mogelijk. Het is nog niet bekend of die opt-out dan geldt voor de dan aangeboden IE-versie (bijvoorbeeld 9) of ook voor volgende updates (voor versie 9 of subversies daarvan zoals 9.1) of eventueel ook nog voor een geheel nieuw versienummer (10).