De deal is rond: de Britse overheid betaalt bijna 7 miljoen euro voor een jaar lang extra op maat gesneden 'custom support' voor Windows XP. Het gaat om tienduizenden, mogelijk enkele honderdduizenden pc's bij de diverse Britse overheidsdiensten, meldt The Register. Dat de Britse overheid met Microsoft in onderhandeling is, was al eerder bekend.

Volgens de Crown Commercial Services, de overheidsdienst die dergelijke zaken regelt, heeft de deal een korting opgeleverd van 20 miljoen Britse pond (iets meer dan 24 miljoen euro) ten opzichte van de normale prijs voor custom support. De gangbare prijs is 200 euro per desktop per jaar. Dus zou het gaan om ongeveer 120.000 desktops, als die prijzen kloppen.

Microsoft zorgt voor patches

Volgens The Register zou Microsoft binnen die maatondersteuning tevens beveiligingsupdates verzorgen voor XP bij de Britse overheid, en daarnaast ook een jaar lang patches voor Officie 2003 en Exchange 2003. Daarvan stop de ondersteuning ook komende week.

De diverse overheidsdiensten worden niet verplicht van custom support gebruik te maken. Ze krijgen de mogelijkheid om zich ervoor in te schrijven. Dat kan alleen als er een duidelijk migratieplan ligt. "Deze overeenkomst haalt de noodzaak om Windows XP uit te migreren niet weg", zegt Microsoft tegen The Register.