Er is wereldwijd weinig progressie bij veilig computergebruik. Microsoft geeft de gemiddelde consument voor het derde jaar op rij een dikke onvoldoende. Uit de jaarlijkse Microsoft Computing Safety Index (MCSI), een onderzoek onder bijna 10.500 gebruikers uit 20 verschillende landen, blijkt dat er nog veel te weinig kennis is van online bescherming, veilige wachtwoorden, phishing en identiteitsfraude.

De gemiddelde score valt met 34,6 uit 100 schrikbarend laag uit. Dat was de afgelopen twee jaar overigens niet anders. Ook toen bleef de mondiale score hangen op 34 schamele puntjes.

Slordig surfgedrag

Microsoft test aan de hand van drie categorieën. Dat is fundamentele veiligheid (zoals het instellen van een firewall, automatische softwareupdates en het draaien van een recente Windows-versie), technische kennis (o.a. privacyinstellingen op social media, browserinstellingen en een codeslot op mobiele apparaten) en gedrag, waarbij gekeken wordt naar surfgedrag en wachtwoorden.

Uit het onderzoek, afgenomen in mei 2013, blijkt onder meer dat één op de drie consumenten een beveiligd WiFi-netwerk gebruikt, slechts 36 procent zijn zichtbaarheid op social media afschermt voor vreemden en dat ook nog altijd twee op de drie eigenaren van mobiele apparaten geen pincode of wachtwoord hanteert.

Miljarden dollars aan schade

Dat levert volgens Microsoft flinke schade op. De wereldwijde impact van phishing ligt rond de 2,4 miljard dollar, het herstellen van identiteitsdiefstal op 2,6 miljard dollar en het repareren van de professionele reputatie van mensen kost bijna 4,5 miljard dollar.

De MCSI maakt onderdeel uit van de 'Safer Online'-campagne waarmee Microsoft de consument bewuster wil maken van security. Die campagne levert alvast deze humoristische video op: