De nieuwe diensten, genaamd Security Token Service en Relay Service, maken deel uit van Microsofts plan om snel webservices te introduceren om zo te concurreren met Google en Yahoo. De softwaremaker heeft speciaal voor dit doel Live Labs opgericht.

Deze tak onderzoekt en ontwikkelt dergelijke nieuwe internettechnologieën. Microsoft zal veel van de nieuwe webservices koppelen aan Windows Vista.

Security Token Service (STS) is een online dienst voor het beheren van identiteiten. Gebruikers kunnen hier persoonlijke informatie mee opslaan op een virtuele pas.

Microsoft gebruikt hiervoor zijn nieuwe authenticatiedienst Infocard, dat ook wel wordt gezien als de opvolger van Passport.

Met de andere nieuwe webservice, Relay Service, kunnen diensten met Windows Communication Foundation (WCF) worden ontwikkeld om verbinding met p2p-netwerken te maken via firewalls en nat's.

WCF wordt ook in Vista gebruikt om verschillende systemen met elkaar via webservices te laten communiceren. De Relay Service zorgt er volgens Microsoft voor dat ontwikkelaars geen eigen code meer hoeven te schrijven om de netwerkadressen correct te 'vertalen'. Bron: Techworld