Gebruikers die de gratis upgrade van Windows Media Center downloaden vanaf de downloadpagina van Microsoft, kunnen na installatie vervolgens Windows 8 Pro permanent activeren. Dat meldt Venture Beat. De bug is tevens gevonden en bevestigd door Cnet.

De activatie kan gedaan worden door het gebruik van de activatiesleutel van de Key Management Service (KMS) gedownload is voor de upgrade van Windows Media Center. De sleutel wordt opvallend genoeg niet gecontroleerd, iets wat door Microsoft juist met de invoering van het KMS-systeem wilde waarborgen.

Voorkomen van misbruik nu omzeild

Het KMS-systeem moet onder meer voorkomen dat meerdere installaties van Windows 8 gebruik maken van eenzelfde sleutel. Maar de bug in het systeem waarbij de gratis sleutel die gedownload kan worden voor de upgrade van Windows Media Center ook te gebruiken is voor de activering van Windows 8 Pro, doorkruist dat beleid. Piraten zouden nu ongebreideld gratis sleutels kunnen downloaden vanaf de Microsoft-site om zo illegale kopieën van Windows 8 Pro te verkopen cq te installeren.

De truc werkt alleen als Windows 8 Pro al is geïnstalleerd via de volumesleutel via KMS. Zo'n volumesleutel is bedoeld voor grotere Windows-installaties binnen bedrijven. Die kunnen dan in een keer meerdere pc's met Windows 8 uitrusten en activeren met één sleutel. Die activatie is dan 180 dagen geldig. Binnen die periode moet dan per individuele pc een eigen licentiesleutel worden ingevoerd om de activatie permanent te maken. De gratis sleutel die bedoeld is voor de upgrade van Media Center kan daar dus ook voor worden gebruikt.

In het verleden moesten piraten zelf een gehele namaak KMS-infrastructuur opbouwen om validatie van de sleutels door Microsoft te omzeilen. Dat is in het verleden ook gelukt met Windows Vista.